Посрещнахме от 21 до 23 май младежите от екологичното движение EnvironMental, които с отворени прекрасни сърца, любопитство, ентусиазъм и много знание и опит се включиха във всички действия в Софера. Доброволците помагаха във всички наложащи дейности в градините, засадиха свои собствени лехи с доматки и след грижи през сезона и поливане, ще дойдат за прибирането на реколтата. Тази среща беше опознавателна - когато си за пръв път в региона трябва да се аклиматизираш, да опознаеш освен климатичните и почвени дадености, така и типичните ландшафтни характеристики. Разходки по Белишка река, с нейните многобройни вирчета, пикник до изворите с лековитата вода, Кресненското дефиле, споделено време в скулптурния парк и кратко посещение до Рупите са задължителни за да вникнеш в специфичността на района. Споделихме опит с биодинамични практики и компостиране, с влиянието на космичните ритми, разкриха се пред нас ботанически видове, непознати ни, богатство от билки, аромати и цветове. За добрия ритъм на групата особено допринесе и вече утвърдения вътрешен ритъм на младежите, започващи деня с наблюдения на изгрева и изпращайки го със слънчевия залез, един естествен ритъм за всеки в природата и за жалост все по-малко характерен за градските хора. Благодарни сме за прекараното време в споделяне и творческата енергия, с която ни заредихте! 

Когато в огледалото отсреща се оглежда нашата душа и тази на общността:

Тези три дена бяха лек за душата, лъч светлина, който я огрява и й дава възможност да разцъфти, да се разтвори във време, в което тя беше затворена, ограничена от външния свят. Основната причина за това беше силата на сплотяването, която ни дари с повече топлина в сърцата ни.

Толкова плодовита среща! (в пряк и преносен смисъл- буквално имаше толкова плодове на едно място, които не бяхме виждали досега- аах, този хинап :))) ) Благодарни сме за споделеното време, великолепните гледки, научените уроци и за установената връзка с природата, тъй благословена!

 

За мен това общуване беше ползотворно от много гледни точки. Енергията на мястото и хората беше невероятна и много зареждаща. Показателно , че ако холистично погледнем на живота, то можем да изградим чудеса. Смятам, че това е бъдещето - да бъдем по-свързани с природата, хората и себе си, а от там обединени да станем по-големи от сбора на частите. С нетърпение чакам отново да посетя това място и хора, защото ЗаЕдно можем повече.
За мен бе едно прекрасно пътуване. Огромни благодарности за гостоприемството, което показа цялото семейство.  Невероятно впечатление ми направи усърдието и вниманието, което отдавате на природата, не само във вашите чудни градини, а и като забележителности. Ще се радвам, ако успеем да направим една добре организирана карта на местността и за да разберат повече хора за тези прекрасни места и за Вас. За мен ще е  удоволствие да се срещнем отново и да сътруднича и помагам в делото, с което сте се захванали.

 

Публикувано
May 29, 2020
Автор
admin
Членство
Free