Животни във фермата

Доказан е подкрепящият процес в терапията посредством делфини, коне или кучета. В изследването относно помощта на животните във фермата Андреа Гьоринг и Юта Шнайдер-Рап (Andrea Göhring  Jutta Schneider-Rapp “Bauernhoftiere bewegen Kinder”) разкриват ползите при деца с трудности в развитието - зайчетата и козичките помагат на пасивните, тъжните и децата със слаб мускулен тонус за задвижане на волевите импулси. Кокошките действат балансиращо на неспокойните деца, а да заровиш ръчичка в меката вълна на овцата, действа неутрализиращо при спастични състояния.
Всички тези състояния са нагледно описани с примери от практиката и придружени с подходящи упражнения за индивидуалния темперамент. Родителите и възпитателите се запознават с този терапевтичен подход, чрез внимателни наблюдения на поведението на животното те могат да бъдат обучени в помощ на децата и хората с трудности, а и по този начин животните във фермата могат да бъдат разбрани по-добре.
Чрез споделяне на грижите за животните, децата и младежите се научават на отговорности, което от своя страна допринася за повишаване на собствената увереност и компетенциите, което им дава включването в реални полезни дейности.
Кокошки
 
Кокошките в нашата ферма ни радват с веселия си нрав и чудесните си яйца вече 4 години. Първите птици ни бяха любезно предоставени от д-р Христо Луканов,  председател  на дружеството на птицевъдите в България и автор на монография за развъждането на декоративни и редки породи кокошки и техните характеристики.
Започнахме с породи араукана, заради сините им яйца, легхорн - заради чудесната им носливост, и маран - също заради цвета, този път шоколадов.
Впоследствие допълнихме стадото с кокошки от Чифлик ливади в с.Дамяница, една от съседските птицевъдни ферми в региона, които отглеждат птиците си пасищно.
Едно от важните условия при храненето на пернатите ни приятели е да избягваме соята в диетата им, тъй като за съжаление вече не се среща соя, която да не е ГМО, в диетата им преобладава свободна паша, а зимата допълваме със собствено омесен фураж - собствена царевица, ечемик, пшеница, които допълваме със слънчоглед и ленено семе.
 
Поради спецификата на работата с децата решихме да увеличим ятото и да го допълним и с породи, които освен, че ни даряват с яйца са и с красиво, специфично оперение и благ характер (с какъвто например не разполага нашия петел от породата араукана).
На първо място си казахме, че в нашия край ще бъде голям пропуск, ако не се грижим за струмската кокошка, която, както показва и нейното име, е селектирана през последните десетилетия в Пиринския край.
Също така прибавихме и копринки, които са много пухкави и спокойни птици, на които децата се радват особено много.
За да внесем още по-голямо разнообразие си набавихме и няколко испански белолики кокошки, които са много добри носачки, но най-вече са с изцяло бяло лице!